Center ustne higiene

Za lep in zdrav nasmeh!

Bolezni obzobnih tkiv

Bolezni obzobnih tkiv so med najbolj razširjenimi sodobnimi boleznimi. Obzobna tkiva propadajo, nezdravljeno parodontalno obolenje pa lahko pomeni izgubo zob.

Znaki bolezni obzobnih tkiv

nova05a. VNETJE DLESNI
Na zobeh se ob robu dlesni kopičijo bakterije, ki se nahajajo v mehkih zobnih oblogah. Bakterije s svojimi strupi in encimi povzročajo vnetje.

Preberite več: Znaki bolezni obzobnih tkiv

Gingivitis in parodontalno obolenje

nova07Parodontalno obolenje, parodontitis, se prične, kot vnetje dlesni – gingivitis na predelu, kjer je le ta v stiku z zobmi. Dlesen se na vnetje odzove enako, kot vsa telesna tkiva, nabrekne, pordi in zakrvavi.

Preberite več: Gingivitis in parodontalno obolenje

Parodontalno obolenje pri kadilcih

slika07Kot tipičen znak vnetja obzobnih tkiv smo izpostavili krvavitev dlesni. Zelo pomembno je opomniti, da krvavitev ni tipičen znak vnetja dlesni pri kadilcih. Pri kadilcih so namreč žile zožene in dlesen je na splošno slabše prekrvavljena. Je pa ravno pri kadilcih parodontalna bolezen najbolj pogosta. Na splošno velja, da imajo kadilci slabše stanje obzobnih tkiv.

Preberite več: Parodontalno obolenje pri kadilcih

Ustna higiena v nosečnosti

slika08Nosečnost povzroča hormonske spremembe, ki povečajo tveganje obolenja dlesni. Hormonske spremembe naredijo dlesni bolj občutljive na plak. Vzrok sprememb v ustni votlini, ki se pojavljajo v času nosečnosti so sprememba nihanja hormonov, sprememba sestave plaka, sprememba celičnega metabolizma ter predvsem sprememba imunskega odziva.

Preberite več: Ustna higiena v nosečnosti

Nahajate se: Home Ustna higiena Bolezni obzobnih tkiv
Ustna higiena, Anita Globokar Sejdič s.p.
Cikava 38a, 1290 Grosuplje
 
tel: 051 797 797
e-pošta: info@center-ustne-higiene.si
facebook 1 LOGO SQUARE_TWITTER_1