Center ustne higiene

Za lep in zdrav nasmeh!

Pripomočki za zagotavljanje ustne higiene

Za čiščenje zob uporabimo mehko zobno ščetko, da bomo lahko temeljito in hkrati nežno odstranili zobne obloge na robu dlesni, oziroma da očistimo žleb med dlesnimi in zobom. Trše zobne ščetke so pretoge, ščetine pa lahko poškodujejo dlesni. Zobe pravilno ščetkamo z enosmernimi gibi od rdečega na belo. Torej preko dlesni in čez zob.
Pomembna je tudi redna uporaba pripomočkov za čiščenje medzobnega prostora, medzobne ščetke in zobne nitke.

Obvezna je uporaba zobne nitke: Z zobno ščetko ne moremo natačno očistiti medzobnih prostorov. Zobna nitka pa seže med zobe, praviloma pod dlesni in odstrani kar zobna ščetka ne zmore.

Pomagamo si lahko z različnimi preparati (na primer – zobne paste, ustne vode s klorheksidinom, geli, pršila). Zavedati se moramo, da so ti izdelki, ne glede na vrsto učinkovine v preparatu in ne glede na vrsto preparata zgolj podpora čiščenju. Velja opozoriti, da ustno vodo uporabljamo le, kot dopolnilo mehanskemu čiščenju. Ustne vode z vsebnostjo klorheksidina uporabljamo le občasno. Ob vsakodnevni uporabi bi se bakterije lahko navadile in postale imune.

Zobna ščetka in tehnike čiščenja zob

nova08Ni pomembno kako pogosto si čistimo zobe, pomembneje je, da to izvajamo pravilno in natančno. Uporabljati je potrebno mehko zobno ščetko. Trde zobne ščetke imajo toge, trde ščetine, ki ne sežejo do mest, kjer navadno zastaja hrana. Hkrati pa lahko trda zobna ščetka poškoduje zobe in dlesni.

Preberite več: Zobna ščetka in tehnike čiščenja zob

Zobna nitka

nova10Za zagotavljanje popolne ustne higiene je obvezna vsakodnevna uporaba zobne nitke. Zobna nitka je namreč pripomoček s katerim dosežemo mesta, ki jih z zobno ščetko ne. Primarni namen zobne nitke je čiščenje medzobnih prostorov. S pravilno uporabo nitke sežemo tudi pod dlesen in s tem odstranimo tudi tiste obloge, ki bi bile sicer prvi povzročitelj vnetja.

Preberite več: Zobna nitka

Medzobna ščetka

nova13Prostori med zobmi so idealno mesto za nabiranje mehkih zobnih oblog, zato jih moramo očistiti z zobno nitko ali medzobnimi ščetkami. Medzobni prostor učinkovito očisti samo ščetka, ki ga v celoti zapolni. Zato je priporočljivo izbrati ščetko največjega premera, ki jo lahko še brez težav in bolečin vstavimo v medzobni prostor.

Preberite več: Medzobna ščetka

Ustna voda

nova15Poleg mehaničnega čiščenja zob lahko s kemičnimi ali medikamentoznimi sredstvi preprečimo ali omejimo nastanek plaka. Velja opozoriti, da ustno vodo uporabljamo le, kot dopolnilo mehanskemu čiščenju. Ustne vode z vsebnostjo klorheksidina uporabljamo le občasno. Ob vsakodnevni uporabi bi se bakterije lahko navadile in postale imune.

Nahajate se: Home Ustna higiena Pripomočki za zagotavljanje ustne higiene
Ustna higiena, Anita Globokar Sejdič s.p.
Cikava 38a, 1290 Grosuplje
 
tel: 051 797 797
e-pošta: info@center-ustne-higiene.si
facebook 1 LOGO SQUARE_TWITTER_1